Završeno testiranje polaznika iz naselja Mali Leskovac

Krajem jula meseca 2012. 33 učesnika/ce projekta „Opismenjavanja odraslih Roma i Romkinja“ iz naselja Mali Leskovac, opština Palilula, radili su test nakon završene četvoromesečne obuke pismenosti.

 

Rezultati testa pokazuju da je više od 70% polaznika steklo osnove funkcionalne pismenosti i sada mogu samostalno da popune obrasce, potpišu se, napišu i pročitaju jednostavne rečenice što im u velikoj meri pomaže u svakodnevnom životu. Devet studentkinja Beogradskog univerziteta i FDU držale su časove opismenjavanja odraslim Romima i Romkinjama. Azbuka, čitanje, pisanje, popunjavanje obrazaca i različitih formulara bile su teme časova koji su se u romskom naselju Mali Leskovac održavali dva puta nedeljno protekla 4 meseca.

 
 

Projekat „Opismenjavanje odraslih Roma i Romkinja“ Građanske inicijative sprovode od prošle godine kada je 43 polaznika/ca uspešno završilo kurs opismenjavanja. Stanovnici/e kontejnerskih naselja u Barajevu, Rakovici, Makišu, Mladenovcu i Boljevcima (nastalih nakon rasklanjanja naselja ispod mosta Gazela) su tada imali prilike da nauče osnove pismenosti. Znanja koja su stekli pomogla su im da postanu samostalniji i osnaženiji da traže posao ali i lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti. Kako bi pomogli što većem broju Roma i Romkinja koji nemaju prilike da idu u večernje škole ili na neki drugi način nadoknade izgubljeno, projekat smo nastavili u romskom naselju Mali Leskovac u Paliluli.

 
Ovde možete pogledati dokumentarni film o njihovim pričama i iskustvima. 14 studenata i studentkinja koji su im držali časove dobilo je stipendije za prehodnu školsku godinu od grada Beograda koji je podržao projekat.

Projekat „Opismenjavanja odraslih Roma i Romkinja“ podržan je od strane Internacionalnog kluba žena.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *