MUZEJ ROMSKE KULTURE U NOVOM PROSTORU NA KARABURMI

BEOGRAD – Stalnom postavkom pod nazivom „Materijalna kultura Roma u Srbiji“, danas je svečano otvoren Muzej romske kulture u novom prostoru u Ulici husinjskih rudara 31a na Karaburmi. Prostor je donacija organizacije „Srpske pravoslavne sloge“, a u opremanju je delom učestvovao i grad Beograd, koji je pre dve godine obezbedio i sada galerijske prostorije u Ruzveltovoj ulici. Te prostorije obuhvataju površinu od 72 kvadratna metra, dok se ove nove na Karaburmi prostiru na čak 180 kvadrata.
Prema rečima direktora muzeja Dragoljuba Ackovića, kultura se deli na materijalnu i duhovnu, a u muzeju će biti mesta za reprezentativno predstavljanje i jedne i druge.
– Izuzetno je teško bilo naći eksponate i to je zahtevalo decenijski angažman. Poslednje tri godine intenzivno kupujemo eksponate, ali i ova postavka je samo deo onog što romska kultura može da ponudi i jedan muzeja treba da ima. Pored stalne postavke, u deset računara pohranjeno je oko 150 hiljada dokumenata romske kulture, što je preduslov za stvaranje virtuelnog muzeja, koji bi omogućio da svako ko želi da sazna o bilo kom elementu te kulture može to da učini iz bilo kod dela sveta. Važno je znati da ako narod nema kulturu, nema ni budućnost. Naša želja da Romi imaju budućnost polako se ostvaruje na taj način što realizujemo projekte poput ovog, zatim otvaranjem biblioteke, akademije nauka, pen kluba i slično, sa perspektivom za dalji razvoj – rekao je Acković.

 

Grad Beograd mnogo čini za očuvanje romske kulture, istakao je Acković, daje nesebičnu podršku, a finansirao je i bezmalo devedeset odsto aktivnosti Muzeja romske kulture.
Otvaranju muzeja u novom prostoru prethodio je okrugli sto na temu „Romske i druge kulturne institucije kao način očuvanja i razvijanja romske kulture“.
„Ovakvi okrugli stolovi čine mnogo za emancipaciju Roma, a diskusije će biti objavljene u almanahu romske kulture“, dodao je Acković.
Događaju su prisustvovali predstavnici vladinih i nevladih organizacija iz Srbije i okruženja, kao i amabasada u Beogradu.

No Responses

  1. dragica kaldaras каже:

    licno sebe smatram zivim exponatom u vasem muzeju,podsecanja radi za ukradenu robu odgovoran je i kupac, a losem kupcu, prijatelju i dlake smetaju, stid me je

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *