KULTURA

У ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју организована је свечаност поводом почетка реализације друге фазе пројекта ДИЛС – „Образовна инклузија Рома – и ја волим школу“. Пројекат су покренули Министарство просвете и Ромски образовни фонд (Рома Едуцатион Фунд – РЕФ) из Будимпеште, а финансира га Светска банка. Растивоје Остојић, члан Општинског већа и шеф општинског тима за пројекат ДИЛС и представник „Ромског покрета Србије“ уручили су ромским ученицима од петог до осмог разреда 44 комплета уџбеника.

– Циљ је да ромска деца што више похађају предшколске и школске установе, да се поспеши и квалитет њиховог образовања, неговање културног идентитета и слично, али пре свега да се ромска деца „уведу у школу“. Ушли смо у другу фазу која ће трајати до јуна. У првој фази поделили смо 167 комплета школског прибора, данас 44 комплета уџбеника ученицима од петог до осмог разреда. Активности се спроводе у свим установама, као носилац пројекта желели смо данас и широј јавности да представимо програм. Имамо сада потпуни увид колико се деце упише у предшколску установу и први разред школе, у две основне школе ове године имамо 167 ученика ромске популације. Веома је важно да ли они који су укључени у образовни систем настављају школовање. Пројектом хоћемо управо да их подстакнемо да остану у школи и стимулишемо да наставе школовање. Велики проблем је то праћење због миграције становништва. Сарадња са Ромима је знатно побољшана, у школи у Јабучју имамо педагошког асистента, у Дому здравља здравственог асистента. То је добар почетак, покушавамо да што више причамо са родитељима, да направимо атмосферу у којој ће они имати највише користи – каже Растивоје Остојић, шеф општинског тима за пројекат ДИЛС.
Један од циљева пројекта је и израда Локалног акционог плана за Роме, за шта ће бити издвојена средства из општинског буџета.
У пројекат ДИЛС – „Образовна инклузија Рома – и ја волим школу“ у Србији је укључено 56 општина, међу којима и Лајковац. Носилац пројекта је Општина Лајковац, а партнери ПУ „Лептирић“, основне школе „Миле Дубљевић“ из Лајковца и „Димитрије Туцовић“ из Јабучја и Ромски покрет Србије из Ваљева. Укупна вредност пројекта, који обухвата пуно активности, износи 29.000 евра.

No Responses

  1. romskimedijskiservis каже:

    MANIFESTACIJA U OKVIRU OBELEŽAVANJA 8 APRILA U NARODNOM POZPORIŠTU ORGANIZATORI MANIFESTACIJE ,,ROM -DA TO SAM JA ,, SU MREŽA OD 27 ROMSKIH ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA ( OCD ).PODRŽANA OD MINISTRASTVA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA , ,,NSRNMS ,, REGIONALNE BEOGRADSKE KANCELARIJE .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *