PRIZNANJE OPŠTINI SURČIN ZA UNAPREĐENJE ŽIVOTA ROMA

BEOGRAD – Nagradu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope za najbolji projekat promocije i inkluzije romske populacije sutra će u Strazburu u ime gradske opštine Surčin zvanično primiti predsednik te opštine Vojislav Janošević. Nagrada „DOSTA!“ dodeljuje se treći put, a cilj je podrška romskoj integraciji u Evropi. U konkurenciji od 200 projekata iz 47 zemalja, Surčin sa gradom iz Finske deli prvo mesto, dok su London i Madrid na drugom i trećem mestu.
Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope je panevropska politička skupština koja okuplja predstavnike lokalnih uprava iz 47 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija. Predstavlja 200.000 lokalnih uprava, a čini je 636 članova.
Porodice u Surčinu samo su deo raseljenih iz nekadašnjeg nehigijenskog naselja ispod „Gazele“. Za sve raseljene grad je na novim lokacijama gde su smešteni učinio mnogo kako bi njihov život bio što kvalitetniji.
U ovoj godini dvanaest socijalno ugroženih romskih porodica koje su raseljene ispod mosta „Gazela“ dobile su stanove na privremeno korišćenje. Sva deca koja su se sa svojim porodicama preselila u naselje Kamendin upisana su u školu koja je najbliža naselju.

 

 U novim naseljima postavljene su mobilne sanitarne jedinice, oprema i nameštaj: kreveti, stolovi, stolice, ormari za odeću, grejna tela i protivpožarni aparati. U novoformiranim naseljima započeta je organizacija onih aktivnosti koje su važne za razvijanje socijalne integracije ovih zajednica. Od tog trenutka se svake nedelje u društvenim centrima postavljaju oglasi za posao ili se građani koji imaju traženu stručnu spremu direktno upućuju određenim poslodavcima. Svima onima koji su pokazali interesovanje omogućeno je da u gradskim preduzećima dobiju zaposlenje.
Posebna pažnja se posvećuje rešavanju problema dobijanja ličnih dokumenata i zdravstvenih knjižica kao i zapošljavanju žena i poboljšanju njihovog statusa i razvoju svesti o rodnoj ravnopravnosti. Takođe je započeta realizacija projekta opismenjavanja odraslih Roma u svim novoformiranim naseljima, koji sprovode studenti Beogradskog univerziteta.
Za najmlađe su organizovana brojna kulturna, zabavna i sportska dešavanja. Deca su obišla most na Adi, išla u turistički obilazak Beograda otvorenim autobusom. Imali su priliku da prisustvuju odbojkaškoj utakmici Srbija – Argentina, obiđu Avalu i Avalski toranj, posete Muzej vazduhoplovstva, vide Karneval brodova, gledaju predstave u okviru manifestacije „Leto na Gardošu“, obiđu postavku „Nektar svet dinosaurusa“ na Ušću.
U pet domova zdravlja na opštinama u kojima su naselja raseljenih, Sekretarijat za zdravstvo sproveo je reorganizaciju kako bi zdravstveni radnici mogli u kontinuitetu da obilaze novoosnovana naselja.
U 2010/2011. godini u pripremni predškolski program upisano je dvadeset dvoje, a u 2011/2012. osamnaestoro dece iz raseljenih porodica i u tom procesu vodilo se računa da se deca iz raseljenih porodica u predškolskim ustanovama razmeštaju u mešovite grupe sa svojim vršnjacima i učestvuju u svim priredbama i aktivnostima.

No Responses

  1. Dragan каже:

    Mislim da je Opstina surcin dokazala kako se radi za romsku zajednicu i milo mi je kad vidim da neko brine o nasem narodu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *