NASTAVAK BORBE ZA ROMSKO SVETILISTE U BEOGRADU.

Удружење београдских Цигана свечара Теткице Бибије

„Informacije su itekako bitne i meni je žao što niko dole nije sposoban da iste da. Međutim kako se dole nalaze ljudi koje smo pravovremeno obavestili i koji se zalažu da se spreči dalje delovanje investitora i uzurpatora koji godinama pokušava da otme romsku pravoslavnu svetinju, dajemo sledeće informacije.

Radovi su sprečeni i ovaj problem je podignut na viši nivo, obavljeni su razgovori sa GO Vračar koja nema informacije ko je investitor i kako to neko može da na opštini radi šta hoće bez građevinske dozvole i na svoju ruku, grad je obavešten i očekuje se prijem Inicijativnog odbora koji je formiran za rešavanje aktuelnog problema, sve informacije možete detaljnije dobiti od Koste Savića, Sretena Jovanovića, Ilije Stojanović, Dragoljub Ackovića I Djemalj Neziri I Zvonko Mitrovic koji čine IO. Pokrenute su peticije online, ali se nadam da će peticije potpisati i lično mnogi Romi Beograda i Srbije, takođe se rešavanju ovog problema priključio i Nedzad Sinani kao predstavnik islamske zajednice koja se saoseća sa nama i želi da odbranimo zajedno romsku čast, istoriju i tradiciju koja je skrnavljena. Tanja Jordan Vasić su založili svoj kredibilitet i obavestili međunarodnu zajednicu, Unesko, ambasade i čekamo izveštaj i od njih, kako bismo imali blagovremene informacije.
Verujemo da ćemo i mi koji smo u inostranstvu pokrenuti #potpisivanje peticija širom sveta, ali i uskoro svojim ličnim prisustvom biti tu da se ovaj problem reši i zaštiti naša zadužbina, naše sećanje na žrtve prvog i drugog svetskog rata, kao i tradicija Udruženja beogradskih Cigana svečara Tetkice Bibije iz Beograda.
Eto ukratko nekih informacija“.

PETICIJA ZA VRAĆANJE ROMSKE IMOVINE
PETICIJE.ONLINE
PETICIJA ZA VRAĆANJE ROMSKE IMOVINE

 

Poštovani,

Braćo i sestre ukratko da Vas obavestimo da je situacija vezana za prostorije u ulici Gospodara Vučića br. 49 koje su od istorijskog značaja pre svega za Rome sa Vračara, a onda i svih pravoslavnih Roma i Romkinja iz Beograda trenutno u stanju mirovanja.

Odbranili smo našu čast i ponos od rušenja, sada sledi borba za očuvanje i održivost tih prostorija, ali i naše Tetkice Bibije koja je naš kult okupljanja, jer je slave kako pravoslavni i muslimanski Romi, tako i katolički Romi širom sveta.

Ovo je momenat koji nas okuplja u zajedništvo, kada trebamo odbraniti našu svetinju, molimo sve koji žele i mogu da nam u tome pomognu u svakom pogledu da se jave.

Uskoro ćemo pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za saniranje krova i spomen obeležja palim borcima u I Svetskom ratu, ali i za pravno formalne poduhvate koji nam tek predstoje u borbi za vraćanje naše svetinje.

Hvala Inicijativi romskih organizacija Srbije, kao i svim ljudima dobre volje koji su se priključili borbi za očuvanje naše svetinje!

#OpreRoma

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *