Mađarski dnevnik Rome uporedio sa životinjama

Zbog vređanja Roma mađarski dnevnik „Mađar hirlap“ kažnjen je sa 850 evra. Pisac inkrimisane kolumne, inače jedan od osnivača vladajuće partije Fides, koristio je u svom tekstu govor mržnje, saopštio mađarski Medijski savet.

Novinar i prijatelj mađarskog premijera Rome uporedio sa životinjama

Kazna od 850 evra je određena jer je autor kolumne Žolt Bajer, jedan od osnivača vladajuće partije Fides i lični prijatelj premijera Viktora Orbana, prekršio novinarska pravila koja zabranjuju govor mržnje i diskriminatorski sadržaj.

Pišući o tuči u jednom baru tokom proslave Nove godine, u kojoj je nekoliko ljudi povređeno, a pojedini napadači identifikovani kao Romi, Bajer je napisao da su „Romi kao životinje i da se ponašaju kao životinje“.

„Veliki broj Roma nisu sposobni da koegzistiraju. Oni nisu sposobni da žive među ljudima“, napisao je tada Bajer u listu bliskom konzervativnoj Vladi.

Bajer je i ranije davao slične komentare na račun romske manjine, a izuzetno uvredljive izjave upućivao je i na račun Jevreja, pa se list Mađar hirlap više puta našao na meti veoma oštrih kritika jer dozvoljava takav sadržaj kako u svom štampanom izdanju, tako i na vebsajtu.

Romi čine sedam odsto od ukupno 10 miliona stanovnika Mađarske.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *