Na Visokoj pedagoškoj u Vršcu obrazovanje na romskom

VRŠAC – Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihajlo Palov“ u Vršcu od danas organizuje nastavu i na romskom jeziku, saopštila je direktorka škole Grozdanka Gojkov.
Visoka škola u Vršcu, u kojoj se budući vaspitači više od 80 godina u kontinuitetu školuju na srpskom i rumunskom, započela je projekat školovanja na romskom na inicijativu Pokrajinskog izvršnog veća i Kancelarije za inkluziju Roma.
Pomoćnik predsednika opštine Vršac Tomislav Suhecki rekao je da je taj projekat jedinstven u Evropi.
„Politika obrazovanja u Vojvodini počiva na ravnopravnosti, odnosno na formiranju istih uslova za školovanje svih nacionalnih zajednica. Najlošija situacija je kod Roma, ali postoji namera da se situacija značajno popravi, jer se socijalni problemi mogu rešiti jedino kroz obrazovanje“, rekao je Suhecki.
Početku školovanja Roma na Visokoj školi u Vršcu prisustvovao je i direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović.
„U zemljama u okruženju a ni u Srbiji praktično nemamo pokrenut takav program koji se poklapa sa međunarodnom dekadom Roma i naporima koje čini Pokrajinsko izvršno veće“, rekao je Jovanović.
Jovanović je naveo da se globalno siromaštvo Roma ne može ublažiti niti smanjiti bez obrazovanja.
„Formiranje ove grupe na Visokoj školi u Vršcu daće veću snagu i energiju i pomoći će uključivanje većeg broja romske dece u obrazovni sistem“, rekao je Jovanović.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *