Vranje: Na konkursu za Rome nije prošao nijedan Rom!

Просто је немогуће да на конкурсу расписаном само за Роме ниједан Ром није прошао. Па зашто су расписивали конкурс ако нису имали пара за његову реализацију – чуди се Небојша Силистаревић

На конкурсу расписаном само за Роме ниједан Ром није прошао: СилистаревићНа конкурсу расписаном само за Роме ниједан Ром није прошао

Група од најмање 17 Рома из Пчињског округа, који су код НСЗ (Националне службе за запошљавање, филијала у Врању) конкурисали за подстицајна средства за самозапошљавање, отворено је у јавности проговорила о великим проблемима и, како сматрају, неправилностима на које су том приликом наишли. Све у свему, иако је држава Србија регуларно расписала конкурс за самозапошљавање који се односи искључиво на Роме,  ни један Ром са овог подручја није добио ни један једини динар.

– Просто је немогуће да на конкурсу расписаном само за Роме ниједан Ром није прошао. Па зашто су расписивали конкурс ако нису имали пара за његову реализацију – чуди се Небојша Силистаревић, један од људи који се сматрају оштећеним оваквим развојем ситуације.

ПОЗИТИВНА ДИСКРИМИНАЦИЈА

Овај ранији градски већник из редова ДС-а проговорио је на конференцији за новинаре у уторак, сматрајући да су Роми овом приликом очигледно дискриминисани. Са своје стране, у НСЗ сматрају да је читава прича изведена по закону, и да кривица, ако је има, лежи на самим Ромима.

– Све је чисто, и могу чиста образа да покажем све документе. Чак, постоји и позитивна дискриминација Рома, па и у овом случају – јасан је директор врањске НСЗ Зоран Антић.

Читава прича је почела још у марту, када је Министарствоо за рад расписало конкурс за самозапошљавање преко НСЗ. Ко испуни низ услова, од државе добија 160.000 динара да осмисли свој самостални посао. Услови су класични – кандидат мора бити незапсолен, мора проћи едукацију, мора имати бизнис план, а бодује се дужина чекања на посао, породично стање, квалитет идеје… Овај конкурс важио је за све грађане који желе да на њему учествују. Нешто касније, исто Министарство расписало је исти конкурс, али овога пута он је важио само за припаднике ромске националне заједнице, па је због тога и симболично почео да важи 8. априла, Светског дана Рома. И, што је најважније, трајао је до 31. маја. Но, када су овдашњи Роми кренули да предају пројекте, речено им је да је конкурс затворен 26. априла, те да више пара за те намене нема. У чему је проблем?

– И сад, зашто је тај конкурс уопште постојао? Ако је рок био до 31. маја, како је НСЗ одлучила да га скрати, и да све паре, и за општи и за ромски конкурс, додели само онима који су се јавили на први – питао је Силистаревић на конференцији за новинаре коју су Роми организовали како би свој проблем изнели и у јавнност.

Ја сам им лично тражио да напишу петицију: АнтићЈа сам им лично тражио да напишу петицију: АнтићОву датумску недоумицу отклања директор Антић, који каже да је 26. априла истекао рок за пријављивање по првом, општем конккурсу.

– Јесу постојала два конкурса, али ми смо добили једну јединствену квоту новца. Дакле, овде је стигло укупно 3,2 мииона динара за оба конкурса, за читав Пчињски округ, и није бло напомене да се тај новац односи на ромски конкурс посебно. Зато смо направили јединствену ранг листу и по њој поделили тај скромни новац. До тада се на конкурс пријавило 200 људи, а 180 је остало без средстава, па се нико није бунио – објашњава Антић.

Према његовим речима, када се одлучивало о кандидатима који су се јавили на први конкурс, није било ни једног захтева од стране Рома.

– Имали су време од 8. до 26. априла да конкуришу, али су чекали да виде како ће проћи са другим пројектима, па су се онда јавили код нас. Дошао је конкурс, али не и специјаллна финансијска квота само за њих. Проблем је што нису конкурисали док је било пара. Морали су бити свесни да они као Роми добијају три бода више од осталих, и ништа више. Па ја сам им лично тражио да напишу петицију, да бих у Београду могао да тражим паре за њих!  А овамо сам ја испао крив – каже Антић.

О каквом другом пројекту је овде реч? Према речима Небојше Силистаревића,  група од 30 Рома учествовала је у пројекту Бизнис инкубатор центра, који се налази у просторијама „Јумка“, а њих 18 се квалификовало за подстицајна средства. Реч је о пројекту „Подршка развоју предузетништва у ромској популацији“,  који се спроводи уз учешће ЕУ ПРОГРЕС-а, а који предвиђа да свако онај ко прође одређене едукације и има добру идеју добије помоћ у опреми и машинама вредну од 2.000 до 5.000 евра.

– Све је то тачно, али какве везе то има са конкурсом НСЗ?  То је за неке од нас била животна шанса, нарочито за нас жене. Да, БИЦ нам је обезбедио опрему, али су средства била неопходна да се од фризерског салона направи прави салон лепоте. Сада је све то пало у воду. Осећам да ми је одузета та шанса – рекла је Фара Ајетовић.

Драгица Михајловић пак има радњу за етно ткање. Од БИЦ-а је добила простор и машине, али су јој неопходна средства за репроматеријал.

– Како да покренем посао? Џаба машине када немам материјал за тај први моменат. После ће све, надам се, да иде лакше – каже она.

You may also like...

No Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *