Ombudsman: Ugroženo informisanje na manjinskim jezicima

Zamenica vojvođanskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović izjavila je 2. avgusta da je zbog teške finansijske situacije u Radio televiziji Vojvodine (RTV) ugrožen rad redakcija koje informišu na jezicima nacionalnih manjina. Još uvek nije poznato kako će tačno biti regulisan rad medija na jezicima manjina budući da nije objavljena konačna verzija nacrta zakona o javnom informisanju, iako je javna rasprava zavšena pre četiri meseca. Takođe, najavljeno je da će sledeće nedelje biti predstavljen nacrt zakona o elektronskim medijima.

Eva Vukašinović je u razgovoru sa predstavnicima manjinskih redakcija RTV navela da je Srbija ratifikacijom Okvirne konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima preuzela niz obaveza u oblasti informisanja.

Ona je kazala da, ukoliko bi se ukinulo informisanje na jezicima nacionalnih manjina ili se svelo na manju meru, ta činjenica morala biti uvrštena u predstojeće izveštaje Komitetu ministara Saveta Evrope, što bi, prema njenim rečima, imalo negativne posledice.

„Potrebno je da svi relevantni politički faktori u zemlji što pre pronađu održiv model finansiranja i funkcionisanja RTV-a, jer se na evropskom putu Srbije neće tolerisati neizvršavanje međunarodnim ugovorima preuzetih obaveza“, rekla je Eva Vukašinović.

Zamenica ombudsmana je podsetila da je i Ustavom Srbije propisano da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

„Ugrožavanjem informisanja na jezicima nacionalnih manjina ne samo da se neće izvršiti preuzete obaveze iz navedenih međunarodnih dokumenata, već će se kršiti i Ustav Srbije“, dodala je ona.

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RTV Atila Marton istakao je da su neke od najvećih problema manjinskih redakcija neodgovarajuća starosna struktura zaposlenih, politički pritisci, ali i pogrešno shvaćena uloga manjinskih medija zasnovana na shvatanju da oni služe isključivo za očuvanje kulturne tradicije nacionalnih zajednica.

You may also like...

No Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *