Poverenica osudila incidente u niškom romskom naselju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić osudila je incidente koji su se dogodili prethodnih dana u Nišu, istakavši da se u Srbiji moraju poštovati prava svih građana, tako da se svaki pojedinac i društvena grupa osećaju sigurno i bezbedno, bez obzira na nacionalnu pripadnost, etničko poreklo ili bilo koje drugo lično svojstvo.

Ona je u saopštenju, povodom tuče u školskom dvorištu u kojoj je jedna osoba zadobila prelom ruke, i incidenta u niškom romskom naselju “Beograd Mala“, gde je grupa mladića na nacionalnoj osnovi vređala Rome i pucala iz vatrenog oružja, izrazila očekivanje da nadležni državni organi utvrde povezanost slučajeva i otkriju i privedu pravdi sve počinioce tih dela.
“Ovakvi slučajevi su ozbiljna pretnja stvaranju otvorenog, tolerantnog i demokratskog društva, te je zato neophodno svim raspoloživim sredstvima stati na put nacionalno i rasno motivisanim sukobima“, navedeno je u saopštenju.
Pojedini mediji preneli su da je pre dve večeri u niškom romskom naselju „Beograd Mala“ jedna osoba povređena, a jedno vozilo oštećeno kada je upalo sedam-osam automobila iz kojih je ispaljeno nekoliko metaka u vazduh.
Kako su preneli mediji, incident se vezuje za tuču koja se dogodila 28. jula, na terenu jedne škole kada je grupa Roma sa lancima i motkama napala mladiće koji su igrali fudbal.
Policijska uprava u Nišu saopštila je ranije da je 28.jula, oko 23 sata na fudbalskom igralištu u blizini škole „Nikola Tesla“ u Nišu, narušen javni red i mir svađom i tučom u kojoj je učestvovalo jedanaest osoba, četiri punoletne i sedam maloletnih.
Kako je navedeno, u tuči je teške telesne povrede zadobio Tomislav S. (38) i jedna maloletna osoba, a jedna, takođe, maloletna osoba zadobila je lake telesne povrede.
Protiv svih učesnika u tuči policija je podnela krivične prijave u redovnom postupku zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo učestvovanje u tuči.
Savet za unapređenje položaja i sprovođenje Dekade Roma pozvao je danas sve državne organe da reaguju u skladu sa zakonom i ispituju sve elemente, kako se navodi u saopštenju, postojnja krivičnog dela zločin iz mržnje povodom, kako tvrde, napada na romsko naselje u Nišu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *