“OTELO – ZLOČIN I PREDRASUDA”

– prezentacija radionice inkluzivnog pozorišta – CZKD | 27. jun 2013. | 18h

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo, da će još jedna u nizu javnih prezentacija pozorišnih radionica umetničke podrške, u organizaciji udruženja Compagnie Arti-Zanat’ i Međunarodne mreže pomoći (IAN), biti održana povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture,

u četvrtak, 27. juna u CZKD-u u 18:ooh

O RADIONICI

Koristeći kao dramsku bazu priču o Otelu, bavićemo se problemom predrasuda o drugima koje su uzrok različitih vrsta diskriminacije i netrpeljivosti prema svemu onome što je drugačije od nas samih. Ovaj problem tretiran je kroz neposredna iskustva tri različite ranjive grupe i kao učesnike radionice ujedinjuje članove tri beogradska udruženja ranjivih populacija, koja aktivno rade na inkluziji, poboljšaju statusa i kvaliteta života svojih korisnika: Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga Duša, Udruženje Roma Novi Svet i AS Centar za osnaživanje osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om. Rišar Grolo, autor radionice

Prezentaciji će uslediti razgovor sa publikom, tokom kojeg će učesnici govoriti o iskustvu rada u radionicama umetničke podrške, te publici približiti probleme iz domena kršenja ljudskih prava sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Projekat je realizovan u okviru događaja kojima Međunarodna mreža pomoći – IAN ( www.ian.org.rs) obeležava 26. jun, Međunarodni dan podrške žrtvama torture, uz svesrdnu saradnju Centra za kulturnu dekontaminaciju CZKD ( www.czkd.org) i uz podršku Fonda Roberto Cimetta.

Značaj inkluzivnog pozorišta za psihijatrijske korisnike

“Dosadašnje radionice Rišara Groloa i prezentacije istih, dovele su do toga da je publika prihvatila da se pred njima nalazi pozorišni komad u kome mentalni invaliditet prestaje da bude ključni element percepcije. Mi smo kroz radionice učili da kreativno razmišljamo, sami odlučujemo i slobodno izražavamo svoje stavove i ideje. Bavljenjem umetnošću, psihijatrijskim korisnicima se pruža i psihosocijalna podrška u prihvatanju sopstvenog identiteta i lakšeg suočavanja sa bolešću. Ove aktivnosti inkluzivnog pozorišta skreću pažnju javnosti i povećavaju vidljivost tema i problema sa kojima se susreće ova ranjiva grupa ljudi u svakodnevnom životu. Ovo je veoma važno za sredinu kakva je Srbija, gde je stigma prema psihijatrijskim korisnicima još uvek veoma jaka. “

– Vesna Avramović, predsednica Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga Duša

PRESS kontakt: Iva Plemić Divjak 063/8302-301  ivaplemic@gmail.com
DOSADAŠNJE RADIONICE udruženja Compagnie Arti-Zanat’:
“Uz Hamleta” 24.6.2011. povodom Medjunarodnog dana podrške žrtvama torture u
CZKD-u, te 19.9.2011. u okviru programa « BITEF Polifonija » Beogradskog
Medjunarodnog pozorišnog festivala BITEF.
“Gde je duši telo ?” 27.6.2012. u CZKD-u, povodom Medjunarodnog dana podrške žrtvama torture i 06.11.2012. u Pozorištu zajednice na Novom Beogradu.
“Galeb ili o ljubavi”, 26.6.2012. u CZKD-u, povodom Medjunarodnog dana podrške žrtvama torture.
Udruženje Compagnie Arti-Zanat’ deluje u Francuskoj i Srbiji, a osnovali su ga glumac Richard Grolleau i menadžer u kulturi Jana Diklić, sa željom da umetničku praksu podele sa marginalizovanim i ranjivim populacijama kojima je umetnost najčešće teško dostupna. Arti-Zanat’ organizuje radionice umetničke podrške u veri da kreativni rad može da proširi lične mogućnosti i otvori nove perspektive. Ograničeni broj učesnika omogućava individualni rad koji se razvija u stalnom dijalogu izmedju umetničkog predloška i intimne sfere učesnika. Cilj ovog procesa je izgradnja odgovarajućeg simboličkog prostora u kome svako može da se “pokrene” kroz stvaralački čin.
 www.arti-zanat-compagnie.net
Rišar Grolo (Richard Grolleau), francuski glumac, autor i voditelj radionica umetničke podrške i suosnivač udruženja Compagnie Arti-Zanat’. Pohadjao je školu glume Pjer Deboš (Pierre Debauche) u Parizu od 1991. do 1994. godine i od tada saradjuje sa brojnim rediteljima u okviru nezavisnih pozorišnih trupa. Godine 2008. pohadjao je školu za terapiju umetnošću INECAT u Parizu i vodi radionice umetničke podrške sa ranjivim populacijama u Francuskoj i u Srbiji.
Video materijali sa dosadašnjih javnih prezentacija radionica:
Snimak radionice “Gde je duši telo?” i razgovora nakon radionice
(svedocenja ucesnika koji govore o svom dozivljaju rada sa Richarom Groloom)  http://www.youtube.com/watch?v=Ne3rFAPKdiI
Rišar Grolo govori o procesu rada, nakon prezentacije u CZKD-u  http://www.youtube.com/watch?v=WJvzZ-A5vT8
PRESS kontakt: Iva Plemić Divjak 063/8302-301  ivaplemic@gmail.com
O UČESNICIMA RADIONICE:
Udruženje Duša okuplja osobe s mentalnim poremećajima, članove njihovih porodica i sve pojedince zainteresovane za oblast mentalnog zdravlja, organizovane u udruženje sa ciljem da poboljšaju status, uslove lečenja i kvalitet života korisnika psihijatrijskih usluga. Udruženje organizuje redovne sastanke korisnika, učestvuje u obrazovnim programima, i u poslednje vreme – nakon susreta sa Rišarom Groloom proširilo je aktivnosti na organizaciju pozorišnih i drugih umetničkih radionica za svoje članove.
Intervju Pobedio sam autostigmu, Dragana Jugovića, jednog od osnivača Duše
VREME, 30. maj 2013. –  http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1117302
AS Centar je formiran i rukovođen od strane mladih osoba koje imaju HIV i mladih zdravih osoba. Misija AS Centra je osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om kroz promovisanje zdravih stilova života i zaštitu osnovnih ljudskih prava u skladu sa srpskim, evropskim i međunarodnim zakonodavstvom, kroz participativno, naučno i stručno istraživanje prava i položaja osoba koje imaju HIV infekciju ili AIDS, obrazovanje javnosti, stručnjaka, roditelja i mladih, razvijanje svesti o ljudskim pravima i ostvarivanje programa u posebnim oblastima o zaštiti prava osoba koje imaju HIV u Srbiji. As Centar je pokretač Inicijative za uspostavljanje Nacionalnog dana osoba koje imaju HIV u Srbiji.
 www.aids-support.com
Centar Novi svet obavlja jedinstvenu ulogu informisanja romske populacije u Srbiji i regionu putem aktivnosti Romskog medijskog servisa i medija u njegovom sastavu. Mediji čiji je suosnivač Centar Novi svet imaju izuzetno važnu ulogu u informisanju romske populacije u Srbiji i regionu a Romski radio Novi svet je najslušanija romska radio stanica u regionu.
Novi Svet je vodeća romska nevladina organizacija u Srbiji, koja širok spektar svojih aktivnosti usmerava na područja humanitarnog rada, održavanje edukativnih seminara, osposobljavanje romskih kadrova za obavljanje različitih delatnosti, informisanje romske populacije, ekološke akcije uređenja i održavanja neformalnih romskih naselja, održavanje sportskih manifestacija i ostalih sadržaja od opšteg značaja.
www.novisvet.tk

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *