Mali Romi najviše izloženi diskriminaciji

U dokumentu pod nazivom „Poseban izveštaj o diskriminaciji dece“ koji su u Skupštini predstavili mladi iz čitave Srbije, navodi se da je diskriminacija među decom najviše prisutna u obrazovanju.Prema podacima iz tog izveštaja, samo jedna trećina učenika romske nacionalnosti završi osnovnu školu na vreme.
Kao posebno poražavajuća činjenica navodi se da samo 19 odsto dece iz romskih porodica upiše srednju školu.
Rade Sedlan iz grupe mladih koji su predstavili izveštaj o diskriminaciji dece, naveo je jedan primer diskriminacije deteta sa smetnjama u razvoju.
On je rekao da je 12 roditelja iz jedne škole u Srbiji ispisalo svoju decu iz razreda samo zato što je u to odeljenje došao jedan učenik sa invaliditetom. U izveštaju nije navedeno ime škole niti gde se nalazi.

Beograd: Nedeljno devet prijava za zlostavljanjeIncest trauma centru Beograd nedeljno stigne devet prijava slučajeva zlostavljanja dece, izjavila je danas direktorka Centra Beograd Dušica Popadić. Ona je pozvala medije da se više bave prevencijom nasilja nad decom nego izveštavanjem kada se nasilje dogodi.

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić rekla je da izvešta pokazuje da je diskriminacija prisutna među decom u Srbiji i da je oni uče od roditelja.
U izveštaju o diskriminaciji među decom u Srbiji ukazano je da je i dalje prisutna stereotipizacija uloga devojčica i dečaka i da se deca od „najranijeg uzrasta uče svojim rodnim ulogama“.
U izveštaju se navodi i da je upravo obrazovanje šansa za društvene promene na bolje.
Mladi koji su predstavili izveštaj apelovali su na poslanike Skupštine Srbije da donesu zakone koji bi obavezali škole da i same deluju u slučaju pojave diskriminacije, a ne da čekaju da problem postane teži.
Na kraju izveštaja o problemu diskriminacije među decom navedene su i preporuke za suzbijanje te pojave.
Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović istakao je da je briga o deci je najvažniji zadatak i država je dužna da obezbedi podjednaku mogućnost svakom detetu za dostojanstveno odrastanje.
„Odsustvo diskrimnacije je standard koji moramo da ispunimo. Samo udruženi u ostvarivanju zajedničkog cilja uspećemo da stvorimo tolerantnije društvo za našu decu u kome će moći da izražavaju različitosti i razvijaju svoje potencijale“, naglasio je Stefanović.
Skupština će, kako je rekao, u narednom periodu posvetiti pažnju kontroli primene propisa i izmenama onih kada se uoči da je to neophodno.
On je posebno ukazao na značaj delovanja Ministarstva prosvete, kako bi se pre svega kroz obrazovni sistem vodila borba protiv diskriminacije.
Napomenuo je da je parlament do sada usvojio zakon o zabrani diskriminacije, ali i zakone koji se odnose na pojedinačne grupe poput zakona o sprečavanju osoba s invaliditetom i zakona o ravnopravnosti polova.
Da u Srbiji, pored dobrog antidiskriminatorskog zakonodavstva, ipak u praksi postoji diskriminacija, ukazao je i direktor UNICEF-a za Srbiju Mišel Sen Lo.
On je rekao da konvencija za prava deteta obavezuje sve države da se bore protiv diskriminacije, ali da se može primetiti da u Srbiji postoji diskriminacija pre svega prema romskoj deci i deci s invaliditetom.
„Zaštita prava sve dece posebno marginalizovane predstavlja osnovu programa UNICEF-a za Srbiju, a UNICEF pomaže školama da stvore kapacitete da prime tu marginalizovanu decu“, rekao je Sen Lo, koji je naveo da je do sada dosta urađeno, ali da je potrebno još dosta uraditi u borbi protiv diskriminacije dece.
Na javnom slušanju koje je organizovao skupštinski Odbor za prava dece, članovi panela mladih poverenika za zaštitu ravnopravnosti pod nazivom „Isterivači diskriminacije“ predstavili su taj izveštaj poverenika o diskriminaciji.
U njemu se navodi da je ta institucija od 2011. do oktobra ove godine pokrenula devet antidiskriminacionih parnica od kojih su se četiri odnosile na diskriminaciju dece i mladih.
U izveštaju se, takođe, navodi da je poverenik do sada podneo 10 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka od kojih su se tri odnosila na decu, ali da se pokazalo da prekršajni sudovi nisu bili ažurni po tim zahtevima, pa su neki trajali skoro dve godine.

You may also like...

No Responses

  1. Andrija Sajn каже:

    Dokle prazne price o romima , diskriminaciji i stereotipima kad niko nista ne preduzima, pa se cak ni zakoni ne primenjuju da bi zastitili rome i njihovu decu,oni nemaju svoju drzavu kao madjari da bi stala iza njih i da ih stiti,e da to imaju sve bi to drugacije bilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *