Uvodi se romski jezik za osnovce

U 70 osnovnih škola u Srbiji uvodi se romski jezik sa elementima nacionalne kulture. Predmet se uvodi od nove školske godine, a za početak su odabrane škole u opštinama gde živi najveći broj Roma.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, uz podršku Ministarstva prosvete, pokrenuo je uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u sedamdeset osnovnih škola u Srbiji.

Predmet će se u odabrane škole uvesti od nove školske godine, dok u 27 škola u Vojvodini osnovci uče romski jezik još od 1996. godine.

Vranje je jedan od sedamdest odabranih gradova u kojem će osnovci romske nacionalnosti od sledeće školske godine, dva puta nedeljno, učiti i romski jezik sa elementima romske kulture.

Predstoji anketiranje, kako bi se utvrdilo koliko đaka je zainteresovano za taj predmet. Kako kažu učenici, njima bi to mnogo značilo jer bi tako više i lakše pamtili i učili.

„Romski jezik je u principu govorni, retko ko piše. Deca će moći i da čitaju i pišu i romskom gramatikom“, kaže roditelj Zvezdan Ramić.

Trenutno nema uslova za uvođenje tog predmeta u svim osnovnim školama u Srbiji, kažu u Nacionalnom savetu Roma. Za početak su odabrane škole u opštinama u kojima živi najveći broj Roma.

„Mi smo čuli da žele da uvedu romski jezik, međutim Ministarstvo prosvete još nije zvanično ništa dostavilo školama, u vezi sa tim. A što se tiče spremnosti, naša škola je spremna da prihvati“, rekao je Dušan Stevanović, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Vranju.

„Izučavanje romskog jezika kao izbornog predmeta veoma će značiti jer se izučava maternji jezik, kojim govorimo u našim kućama. Naravno da će im olakšati i u školi u savlađivanju nastavnog plana i programa, ali i očuvanje tog jezika koji je već počeo da se gubi„, ističe Kenan Rašitović, direktor NVO „Ofer“ u Bujanovcu.

U Ministarstvu prosvete očekuju da im Nacionalni savet dostavi podatke o broju zainteresovanih učenika i potrebama škola, kako bi preduzeli korake za uvođenje romskog jezika u nastavu.

„Za razliku od drugih manjina, mi se suočavamo i sa nedostatkom kadra, udžbenika. Mi počinjemo od nule, čak nemamo ni bukvar“, kaže predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

Novi izborni predmet predavaće fakultetski obrazovani Romi. U nedostatku visokoobrazovanog kadra, uz odobrenje resornog ministarstva, biće angažovani i predavači sa srednjom stručnom spremom uz dodatnu obuku.

You may also like...

No Responses

  1. Nikola Tomic каже:

    Dokle god bude Roma bice i romski jezik. Taj jezik nece odumreti nikada jer po svemu sudeci romska populacija nije u stagnaciji. Uvodjenjem romskog jezika u skolama dodatno ce se opteretiti romska deca koja su i ovako slaba sa znanjem. Ne vidim nikakvu prednost koju ce dati romski jezik u savladjivanju nastavnog plana i programa .Slazem se da je ovo veelika glupost.

  2. Sanija Mehmeti каже:

    Veoma pozdravljam ovakav „AKT“ i spremnost Ministarstva Srbije za prosvetu.Romski bukvar postoji.tj.est sa abecedom, i to u Makedoniji.Jedna veoma lepa knjiga sa osnovnim pojmovima na Romskom jeziku,veoma razumljiv.Ja sam „ZBOG NEDOSTATKA KADRA“1991-1994. god predavala Romski jezik u OS.Vuk Karadjic u Pristini od 1-8 razreda,pa vam zato pisem iz licnog iskustva, Imala sam i godisnji plan rada,koga je napisao Imer Karandja iz Peci,Knige od pisca Alije Krasnici, i drugih iz Makedonije Srbije itd.Pitate se verovatno( Pa sta ste uspeli u tome),Uspela sam previse sa radom za decu,omoguceno im je bolje razumevanje slova,oni su pisali nakon godine dana,skoro 80 posto bez gresaka (GUTANJE SLOVA) gramatika a i u Engleskom jeziku imali su veoma bitan napredak,za sada toliko poz od Mehmeti Ibrahimi Sanije iz Wuppertala

  3. Nikola Tomic каже:

    I gde su sada ta deca koja su ucila romski jezik pre dvadeset godina/. Da li mogu na romskom da konkurisu za posao? Nije li uvodjenje romskog u skolama bio samo teret za decu koji i ovako imaju problem sa ucenjem.Ja sam Rom i profesor sam razredne nastave u jednom mestu kraj Nisa.To sto znam svoj maternji romski jezik mi nikako nije pomoglo u ucenju , osim u psovkama. Samo radom i ucenjem se postize uspeh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *