Većina romske dece ne ide u vrtiće i jasle

Većina romske dece ne ide u jaslice i vrtiće, ona nemaju igračke da se igraju i zaostaju u rastu u odnosu na svoje vršnjake, pokazalo je istraživanje Centra za interaktivnu pedagogiju (CIP) koje je predstavljeno 24. maja. Poboljšanja ipak ima, pošto je smrtnost u ranom uzrastu prepolovljena, a velika većina romske dece danas ide u škole, rečeno je na predstavljanju istraživanja.

 Programska direktorka CIP-a Zorica Trikić rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da samo 3% romske dece ide u jaslice i 8% u vrtiće, a da svako četvrto dete uzrasta do pet i po godina ima igračke kod kuće.

 Ona je istakla da ima poboljšanja, što potvrđuju podaci da 90% romske dece danas ide u škole, kao i da je smrtnost u ranom uzrastu prepolovljena.

 Istraživanje je rađeno intervjuisanjem majki romske dece, a za potrebe dvogodišnjeg projekta koju je pokrenuo CIP uz finasijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo iz Londona i Romskog obrazovnog centra.

 Projekat pod nazivom „Snažni od počekta – dajmo im krila“ realizovaće se u Nišu, Beogradu, Subotici i Kragujevcu, u osam romskih naselja.

 Zorica Trikić je navela da je cilj projekta osnaživanje romskih roditelja, koji će zajedno sa decom učestvovati u radionicama u svojim naseljima.

 „Cilj projekta nije da mi roditelje nečemu učimo, već da ih osnažimo da mogu da iskoriste svoje kapacitete i pruže deci ono što im je potrebno, a što nisu do sada mogli“, rekla je Zorica Trikić.

 Radionicima će prisustvovati i romski aktivisti, kao i predstavnici zdravstvenih, socijalnih i obrazovnih institucija.

 Projekat će na terenu realizovati i četiri romske nevladine organizacije „Mali princ“ (Beograd), „Ponos“ (Niš), „Romanipen“ (Kragujevac) i „Edukativni centar Roma“ (Subotica).

 Predstavnica nevladine organizacije „Mali princ“ Slavica Vasić rekla je da će dobit od projekta imati celo društvo, a posebno romska deca koja će dobiti jednake šanse za početak.

 Ovaj projekat imao je pilot fazu koja je trajala od decembra prošle godine do maja 2013. godine. U pilot fazi učestvovalo je 290 romske dece, odnosno 180 porodica iz šest romskih naselja u Kragujevcu, Nišu i Suboticu.

You may also like...

No Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *