Romi neće Rome za susede ?!

U nehigijenskom naselju rupe u Rumi, stanovici će i ove zime ostati – gde jesu, jer su Romi koji žive kraj rumskog vašarišta peticijom stopirali njihovo doseljenje

   Umesto straćara na deponiji, trebalo je da se usele u montažne kuće

Umesto straćara na deponiji, trebalo je da se usele u montažne kuće

RUMA – Romske porodice iz nehigijenskog naselja Rupe u Rumi neće dobiti montažne kuće u ulici pored rumskog vašarišta, jer je 80 stanovnika, većinom Roma, peticijom uspelo da zaustavi preseljenje pripadnika svoje nacionalnosti u njihovu ulicu. Lokalna samouprava čeka da se uradi revizija urbanističkog plana, kako bi se rešilo stambeno pitanje ovog romskog naselja.

Opština Ruma je 2010. godine imala dogovor sa donatorima iz Danske i Norveške da se rumskim Romima podigne 35 montažnih kuća površine 37 kvadratnih metara, kako bi se 212 stanovnika iz divljeg naselja kod deponije preselilo i imalo uslove za normalan život. Opština je obezbedila 35 placeva veličine od po tri ara, ali morala je rešenjem Sekretarijata za urbanizam Vojvodine da odustane od ovoga posla, jer zona kod vašarišta urbanističkim planom grada nije predviđala izgradnju stambenih objekata.

– Nažalost, oni i dalje ostaju gde jesu sve dok ne uradimo reviziju urbanističkog plana. Tužila nas je Marina Tadić iz tog dela grada i Sekretarijat za urbanizam Vojvodine nam je zabranio da taj prostor iskoristimo za ovaj posao – ističe Dragan Kardaš, zamenik predsednika opštine Ruma.

Rumljanka Marina Tadić, koja je pokrenula postupak za zabranu preseljelja romskih porodica iz Rupa, kaže da nije reč ni o kakvoj rasnoj, niti nacionalnoj netrpeljivosti, ili mržnji, jer je i sama udata za Roma, već da taj deo grada nije predviđen za stanovanje.

– Romi u naselju Rupe već imaju sagrađene kuće, treba im dovesti vodu, uraditi kupatila i ostaviti ih tu da žive, jer se oni bave skupljanjem sekundarnih sirovina – dodaje Marina Tadić. – Izgradnja montažnih kuća uz naše naselje donela bi svima nevolje, jer oni ljudi ne bi imali prostora za sortiranje i čuvanje sekundarnih sirovina, a to im je jedini posao, mi bismo se s njima svađali zbog smeća i nastao bi haos.

Sa 80 potpisa stanovnika, koji žive u neposrednoj blizini planirane lokacije za romsko

naselje, Marina Tadić obratila se i zaštitniku građana i uspela da stopira izgradnju, za koju su donatori bili spremni da izdvoje 57 miliona dinara. Tadićeva ponavlja da ona i njene komšije neće dozvoliti izgradnju tih kuća, da je pametnije da se uredi postojeće naselje, ili da se Romima iz tog naselja kupe prazne kuće u selima, gde bi oni mogli normalno da žive.

– I mi koji živimo ovde, većinu nas čine Romi, ali urbani. Naša deca se školuju ili su završila školu, zaposleni smo i bavimo se nekim privatnim poslom. Oni se stalno svađaju, tuku, milicija stalno interveniše, hoćemo da sačuvamo mir, koji smo dosad imali. Stvorili bi se problemi bez ikakve potrebe – naglašava Marinin suprug Branko.

STIŽU NOVI STANOVNICI

U RUPAMA je sve više novih stanovnika. Međutim, opština Ruma je pre odluke o određivanju placeva, popisala kuće i stanovnike. Po tom spisku, pravo na stambeno rešenje ima 35 porodica, a svi novodoseljeni neće imati pravo na obezbeđenje novog smeštaja, ako se uspe u nameri da se promeni urbanistički plan i obezbede donatori za montažne kuće.

You may also like...

No Responses

  1. Dragan M. каже:

    Sram vas bre bilo…eeee znaci vi ste „urbanizovani“ romi a? uuuu znaci elita, a oni tamo u rupama mogu da crknu slobodno zimi u hladnoci, vazno je samo da vi imate „mir“ jel tako?. Stidim se sto pripadamo istom narodu. SRAMOTA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *