„Rom sam, a ne Ciganin“

U organizaciji Saveza mladih prijatelja prirode (Naturfreudejugend ) Donje Saksonije i romskog udruženja Romane Aglonipe iz Hanovera u sedmodnevnu posetu vršnjacima u Nemačkoj, iz Novog Sada je doputovalo 20 srednjoškolaca i studenata romske nacionalnosti.

SREĆNO DOPUTOVALI: Novosađani u Hanoveru

– Poseta ima obrazovni karakter, a značajni su i susreti mladih radi zbližavanja i poboljšavanja razumevanja i internacionalne saradnje – rekla je vođa puta Jelena Jovanović, koordinator romskih udruženja iz Sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice pokrajine Vojvodine.

SRDAČAN SUSRET: Jelena jovanović, Regina Kramarek i Đevet Beriša

Tokom boravka koji je najavljen kao Internacionalni susret mladih iz Srbije i Nemačke, Novosađani će sa vršnjacima, prijateljima prirode iz Donje Saksonije sprovesti projekat iz solarne energije, prisustvovati seminarima, posetiti spomen-logor Bergen-Belzen i tokom druženja izvesti kulturno-zabavni program, u okviru kojih je i pozorišna predstava „I ja imam pravo na obrazovanje“.

Tokom prvog dana boravka mladi Romi sa majicama na kojima je na romskom, nemačkom i srpskom jeziku pisalo „Ja sam Rom, a ne Ciganin“, u društvenom centru Paviljon družili su se sa vršnjacima, Nemcima i Romima iz Donje Saksonije i Severne Rajne-Vestfalije. Goste iz Srbije u ime prvog gradonačelnika Hanovera Štefana Vajla, pozdravila je gradonačelnica Regina Kramarek.

SLAVILE ROĐENDAN: Sestre Adrijana i Atina

– U Hanoveru imamo 140 nacija, među kojima su i Romi, naročito iz Poljske, Češke, Mađarske, Rumunije i Srbije. Ovakvi susreti i saradnja sa udruženjem Romane Aglonipe veliki su doprinos nastojanju da se pomogne onim Romima koji ne razumeju jezik i ne snalaze se u propisima zemlje u kojoj borave – rekla je gradonačelnica Kramarek, posle srdačne dobrodošlice gostima iz Srbije.

Druženje je doživelo vrhunac proslavom petog rođendana Adrijane Beriše, ćerke predsednika Đeveta Beriše. Adrijana je od sestre Aline dobila tortu, a posle gašenja sveća uz muziku i „Đelem, đelem“ počeo je ples, a okrenulo se i kolo, što je naročito oduševilo mlade Nemce i Rome koji žive u Nemačkoj.

Pomoć i dijalog

– Naše udruženje ( www.roma-treffen.de) koje je osnovano 2000. godine imalo je za cilj da sprečava nepravedna proterivanja. Danas kada smo naše društveno delovanje proširili na opštu saradnju i dijalog Roma sa većinskim narodom, imamo i veću podršku nemačkih vlasti, organizacija i udruženja, a naročito Karitasa i Dijakonije – kaže predsednik romskog udruženja Romane Aglonipe.

Solarna energija

– U Nemačkoj i Evropi prilično su napredovali u proizvodnji električne energije vetrenjačama i solarnim ćelijama. Budući da mi u Srbiji veće šanse imamo sa solarnom energijom, posetićemo neka preduzeća koja se ovde bave proizvodnjom solarne energije – kaže Lazar Nikolić, apsolvent Elektrotehničkog fakulteta u Novom Sadu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *