Romi i dalje diskriminisani i nezaposleni

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović izjavio je u ponedeljak da se položaj Roma nije popravio proteklih godina, jer su oni i dalje diskriminisani, nedovoljno obrazovani i nezaposleni. On je istakao da nije istina da nema dovoljno sredstava za inkluziju Roma

„Nezaposlenost se među romskom populacijom kreće izmedju 90 i 95 odsto, a posao ne mogu da nađu čak ni oni sa završenim fakultetom“, kazao je Mihajlović na skupu „Evropske integracije i inkluzija Roma“, koji se održava u Beogradu.

On je naveo da život Roma nije poboljšan i istakao da nije istina da nema dovoljno sredstava za inkluziju Roma.

Narodni poslanik i predstavnik Roma u Skupštini Srbije Srdjan Šajn takodje je istakao da je potrebna bolja kontrola sredstava koja Srbiji stižu, a namenjena su upravo projektima koji treba da poprave položaj Roma.

„Ne zna se gde je proteklih 4-5 godina utrošeno izmedju 50 i 70 miliona eva. Za zemlju kao što je Srbija to je veliki novac i treba utvrditi gde on odlazi“, kazao je Šajn.

Predstavnik Delegacije evropske unije u Srbiji Luka Bjankoni podsetio je da se i u najnovijem izveštaju EU pominje da su Romi u Srbiji i dalje diskrimisani, nedovoljno uključeni u društvene tokove i najsiromašniji.

On je ukazao da to nije slučaj jedino sa Srbijom i da se čitava Evropska unija bori sa istim problemom.

„Nastavićemo da pomažemo Srbiji kako bi se lakše izborila sa problemima Roma – najbrojnije manjinske zajednice u Evropi“, kazao je Bjankoni.

You may also like...

No Responses

  1. Dragan M. каже:

    Dobro Vitomire, Srdjane, Ackovicu, Djuricu, Koka itd….Pa gde je potrosen sav taj novac? Ko je odgovoran za dekadu roma u Srbiji? Pa u cijem su dzepu (ili cijim dzepovima) „zavrsili“ tih 70 miliona evra? Ljudi, MLADI moramo da oteramo ove politicke DINOSAURUSE kuci. Ovi pune samo svoje dzepove i boli ih sve za polozaj roma u srbiji..Dajte mladim perspektivnim romima da oni budu lideri, da pokazu svoju kreativnost, prestanite da monopolizujete romsku politiku. Pa Vitomire sta je NSRNM ucinio za rome? Koliko ste Ti, Djuric, Ackovic, Koka, Haliti i ostali zaposlili VASE (sinove, kcerke, rodjake u vladinim i nevladinim org, muzejima romske kulture itd..????? dok vecina roma GLADUJE????
    DOSTA je vise, vase je proslo, pustite skolovane mlade kojih je sve vise i vise da se organizuju i promovisu romske interese…VI NE PRESTAVLJATE rome.

  2. Monika Bogdanovic каже:

    ja zaista ne vidim boljitak u mnogim opstinama i dalje romi zive u nehigejenskim nasaljima a hrane se i po kontinjerima pa gde je tu dobro i gde su te pare vi nas time potcenjujete ja sam licno obilazio mnoge romske porodice raskog okruga i sta je ucinjeno i vi ste licno krivi svi prestavnici ackovic i kompanija vi prestavljate rome samo za vas dzep

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *