Beograd: Krivična prijava zbog napada na Rome

Centar za prava manjina apelovao na državne organe da spreče nasilje nad Romima i saopštio da je podneo krivičnu prijavu protiv organizatora protesta usmerenog protiv Roma u Zemun polju.

Centar za prava manjina pozvao je državne organe da hitno reaguju i spreče eskalaciju rasističkog nasilja nad građanima romske nacionalnosti u beogradskom naselju Zemun polje.

Romski medijski servis SrbijeCentar je saopštio danas da je podneo krivičnu prijavu za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti protiv organizatora i učesnika rasističkih protesta usmerenih protiv Roma u Zemun polju.

U Zemun polju je grupa građana organizovala višednevne proteste na ulicama uz različite rasističke povike i komentare, navodi Centar za prava manjina.

U saopštenju se navodi i da su zbog protesta i „nedostatka adekvatne reakcije državnih organa“, stanovnici Zemun polja romske nacionalnosti, uplašeni za svoju i bezbednost članova svojih porodica, pa se mnogi od njih boje da decu pošalju u školu.

Povodom događanja u Zemun polju olgasile su se i organizacije civilnog društva i zatražile su danas od nadležnih državnih organa, a posebno od gradskih i opštinskih vlasti da hitno reaguju, jer će, kako se navodi u saopštenju, u suprotnom snositi teret odgovornosti za nasilje.

„Sramota je da na dan Borbe protiv fašizma na delu teritorije grada Beograda stanovnici danima žive u strahu zbog fašističkih povika, koji se mogu čuti na protestima u Zemun polju“, navodi se u zajedničkom saopštenju više nevladinih organizacija.

Svaljivanje krivice za sva krivična dela koja se na određenoj teritoriji dešavaju na romsku populaciju je izuzetno opasno, jer se povlađuje stereotipima i kriminalizuje ugrožena populacija, navodi se u saopštenju.

Organizacije civilnog društva će povodom diskriminatornih i uvredljivih napisa u medijima podneti i žalbu Savetu za štampu protiv medija koji svojim neodgovornim pisanjem stvaraju klimu u kojoj je nasilje protiv Roma dozvoljeno, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Praksis, Centar za integraciju mladih, Svratište za decu – CIM, Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine Komitet pravnika za ljudska prava – JUKOM, Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS), Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za praktičnu politiku, Regionalni centar za manjine, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za evroatlanske studije, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava i druge

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *