Potpisana Deklaracija o inkluziji Roma

(Foto: RTS)

Na prvom skupu Romske interparlamentarne organizacije potpisana je Deklaracija kojom se definišu ciljevi delovanja te organizacije u procesu uključivanja Roma.

Deklaraciju su u Domu Narodne skupštine potpisali Romi parlamentarci iz pet zemalja, Srbije, Makedonije, Slovačke, Hrvatske i Bugarske, a u procesu njenog nastanka učestvovali su i parlamentarci Romi iz Rumunije.

U Deklaraciji se navodi da legitimitet interparlamentarne organizacije počiva na legitimitetu slobodnih i poštenih neposrednih izbora, njenih članova od strane građana, kao i na demokratskim principima kojih će se pridržavati u radu.

“Delovaćemo kao podsticaj i podrška akcijama na nacionalnom i međunarodnom nivou kao partner domaćim i međunarodnim institucijama u definisanju politika, kao odgovoran, pouzdan i konstruktivan partner svima koji žele da daju doprinos rešavanju problema romske zajednice”, navedeno je u Deklaraciji.

Kako je navedeno Romska interparlamentarna organizacija delovanje će zasnivati na poštovanju odgovarajućih deklaracija i konvencija UN, OEBS, SE, IPU, EU, nacionalnih zakonodavstava i strategija donetih u okviru dekade i inkluzije Roma.

Među primarne ciljeve u Deklaraciji se napominju prezentacija tačnog stanja romske zajednice i problema u njihovom rešavanju, afirmacija dobrih politika rešenja i akcija u ostvarivanju prava Roma na nacionalnom planu, saradnja sa institucijama UN, SE, EU i OEBS u domenu ljudskih i manjinskih prava…

Prvom skupu u Domu Narodne skupštine prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav NIkolić, predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, više ambasadora, kao i predstavnici parlamenata romske nacionalnosti iz nekoliko zemalja.

You may also like...

No Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *