Bor: Napali Rome štanglama i palili im automobile!

Napadači hteli da osvete petoricu drugova koji su u sredu izvukli deblji kraj u okršaju s petoricom Roma

Bor, Srbi, Romi, tuča BOR – Čuva ih policija!

Romi u Boru su prestravljeni! Niko ne sme da izađe iz kuće. Prodavci na obližnjem buvljaku ne rade već drugi dan, a roditelji ne puštaju decu da se igraju ni ispred kuće. Strahujemo od odmazde!

Ovako je Ramiz Mamutovski, član Nacionalnog romskog saveta u Boru, opisao situaciju posle masovne tuče u kojoj se preksinoć, na dan borbe protiv rasizma, sukobilo pedesetak žitelja romskog naselja i još toliko napadača!

– Petorica Roma iz naselja Stari centar u sredu su se u kafani pokoškala s petoricom gradskih mladića koji su izvukli deblji kraj. Niko od njih nije bio ozbiljnije povređen, ali pretpostavljam da ih je poraz razbesneo, pa su u četvrtak po podne ti momci bukvalno regrutovali pedesetak Borana i upali u naše naselje – priča Mamutovski, koji u strahu za sopstvenu bezbednost nije želeo da mu se objavi fotografija.

On dodaje da su napadači tukli Rome štanglama i palili im automobile.
– Pred odlazak su rekli da će se vratiti, te smo i mi organizovali muškarce da odbrane naselje – rekao je Mamutovski.

Sagovornik Kurira dodaje i da su se napadači vratili istog popodneva.
– Sto odraslih muškaraca se tuklo, što golim rukama, što štanglama! Na kraju je sedam ljudi teško povređeno, a na desetine lakše. Mi smo dobili obećanje od policije, koja nas danonoćno čuva, da nas više neće dirati – kazao je Mamutovski.

Izvor Kurira kaže da sve upućuje na to da su tuču izazvale dve grupe preprodavaca bakra, između kojih postoji netrpeljivost!
– Posle okršaja u sredu, jedna od dve grupe momaka nagovorila je prijatelje i porodicu da odu do romskog naselja i „nauče ih pameti“, ali nisu računali na ozbiljan otpor – objašnjava Kurirov izvor.

Dele ćeliju
Policija u Boru saopštila je da je određen pritvor Nemanji R. (32), Živoradu N. (25), Slavku B. (26), Slaviši K. (28), Mamutu M. (25), Patmiru M. (54), Turkijanu B. (32), Agimu S. (22), Elvisu A. (21) i Ramizu A. (29) zbog sumnje da su izazvali masovnu tuču.

Hronologija napada na Rome

> jun 2010 – Meštani Jabuke desetak dana išli kroz romski deo sela i kamenicama i ciglama razbijali prozore romskih kuća zato što je 10. juna maloletnik romske nacionalnosti nožem ubio i unakazio vršnjaka Srbina.

> jul 2012 – Šestorica mladića, od kojih su trojica maloletnici, uhapšena u Nišu zbog vređanja i napada na grupu Roma.

> avgust 2012 – Protiv D. V. (19), P. V. (19) i S. R. (22) iz sela Međuhane podneta prijava pošto su pijani napali Rome iz istog sela.

> septembar 2012 – Na kući romske porodice Rašitović u Kragujevcu iscrtan kukasti krst s porukom „smrt“.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *