Romski studenti ispali iz budžeta

Afirmativna akcija upisa Roma na državne fakultete propala u ovoj školskoj godini, a više od 100 pripadnika ove nacionalne manjine ostalo bez indeksa

Vrata fakulteta i viših škola čiji je osnivač državau ovoj školskoj godini su zatvorena za više od 100 romskih studenata. Tako je afirmativna akcija upisa pripadnika ove nacionalne manjine u visokoškolske ustanove doživela krah, a romski studenti su ispali iz budžeta.

– Šteta je učinjena, prvi semestar je za njih propao – kaže za „Politiku” predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović. On upozorava da je akcija upisa mladih studenata koje finansira država prvi put propala od 2003. godine, od kada je, kao partneri, sprovode Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo prosvete i Nacionalni savet Roma.

– Mi smo, kao Nacionalni savet, sastavili spisak od više od 100 kandidata koji su tražili upis na više i visoke škole uz pomoć afirmativnih mera. Svisu studenti koji nisu prošli budžetsko finansiranje, ali imaju pravo da, kao pripadnici nacionalne zajednice, direktno idu na budžet, ne remeteći pri tom postojeću listu. Ova mera se zasniva na Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. U članu 4 ovog zakona, Romi su posebno apostrofirani. Ta mera je trajala bez problema od 2003. do 2009. godine. Počeli smo sa 42 studenta, a školske 2008/2009. godineupisano je oko 200 studenata – podseća Mihajlović.

Međutim, u prošloj školskoj godini nastali su prvi problemijer se od tada studentima plaća samo školarina, čime gube pravo na sve druge beneficije, poput stipendija ili doma.

– To se pokazalo kao loše rešenje. I ove školske godine nastavljeno je po tom sistemu – naglašava Mihajlović, ističući da se u odluci o sprovođenju mere afirmativne akcije, koju je 5. jula prošle godine potpisao ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, navodi da se školovanje studenata romske nacionalnosti finansira iz budžeta Srbije.

– Međutim, oba ministarstva se sada raspravljaju kako će obezbediti sredstva za romske studente – kaže lider Romskog nacionalnog saveta.

On takođe upozorava da je „neko u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava skinuo sa spiska Nacionalnog saveta Roma 46 kandidata, tvrdeći da to nisu pripadnici romske zajednice”.

Ovu priču rezignirano potvrđuje devetnaestogodišnja Aleksandra Milosavljević iz Beograda.

–Zvali su me iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava – tako su se predstavili. Pitali su me da li sam Romkinja i da li se tako izjašnjavam. Potvrdila sam to i oni su rekli da očekujem poziv za upis na Višu medicinski školu u Zemunu – kaže Aleksandra.

Kada je otišla na Višu školu, njenog imena na spisku upisanih nije bilo.

Portparol Nacionalnog saveta Roma Ivan Vasić potvrđuje da je Aleksandra Milosavljević među 45 studenata koji su skinuti sa spiska koji je Nacionalni savet dostavio Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Koka Ljuan, rukovodilac Kancelarije za sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kaže da je „odluku da u školskoj 2009-2010. godini umesto budžetskog finansiranja omogući samo plaćanje školarine donelo Ministarstvo prosvete”.

– Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će inicirati sastanak s Ministarstvom prosvete na kojem će se za sledeću školsku godinu precizno definisati pravila i predlog kvota za romske učenike i studente za upis u srednje škole i na fakultete, primenjujući afirmativne mere – kaže Ljuan.

On tvrdi da niko iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava nije skinuo sa spiska Nacionalnog saveta Roma četrdesetak romskih kandidata.

– U Nacionalnom savetu bi trebalo da priznaju da spiskove šalju posle predviđenih rokova, da samostalno više njih šalje različite spiskove bez kompletnih podataka, s dupliranim imenima, kao i s nerazumnim podacima. To je njima više puta ukazano i ne samo ove godine, već i prethodnih godina. A, dešavale su se i manipulacije s nacionalnim izjašnjavanjima studenata koji žele da upišu fakultet putem afirmativne akcije – kaže Ljuan.

Vitomir Mihajlović, međutim, tvrdi suprotno:

– Imamo potvrdu da smo prosledili spisak studenata Ministarstvu za ljudska i manjinska prava još 28. jula prošle godine. Dakle, na vreme.

Komentarišući navode o „manipulaciji sa spiskovima”, koje je naveo Ljuan, predsednik Nacionalnog saveta Roma, to je negirao:

– Pomoćnik zaštitnika građana Goran Bašić dobio je predstavku od studenata koji su skinuti sa spiska zato što navodno nisu romske nacionalnosti. Oni su ukazali da imaju pravo da se izjašnjavaju onako kako se osećaju – ističe Vitomir Mihajlović.

Aleksandar Apostolovski

———————————————————–

Ministarstvo prosvete: Ispraviti što se ispraviti može

Pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Slobodan Jauković „slaže se da postoji osećaj kako je afirmativna akcija upisa Roma zakasnela”.

– Ali, zakašnjenje se može pripisati razgovorima Ministarstva prosvete, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i pokušaju koordinacije s Božidarom Đelićem. Ministarstvo prosvete je, sa svoje strane, održalo niz sastanaka s predstavnicima Roma, na kojima ih je uverilo u angažovanje i spremnost da se taj, inače vrlo osetljivi problem, reši. Ministarstvo prosvete je krajne osetljivo na sva pitanja uključivanje Roma u društvo. S druge strane, Ministarstvo prosvete nije uputilo pismo preporuke fakultetima o primeni afirmativnog upisa, nego obavezujuće instrukcije fakultetima da se ova akcija uspešno okonča. U tom smislu, ministarstvo prosvete učiniće sve da se ispravi sve što se ispraviti može ali to opet uključuje i drugih resornih ministarstava – konstatuje Jauković.

 
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *