SAOPŠTENJE DEMOKRATSKE UNIJE ROMA

Poštovani i dragi sunarodnici,

Nedaće koje su zadesile našu braću u nama susednoj Mađarskoj, indirekto utiče i na Rome u Srbiji. Sam neofašizam znači borba za nacionalni indetitet i preveliko samopoštovanje, a sa druge strane označava obstrukciju tuđih ljudskih prava.

DUR zauzima zvaničan stav po pitanju ovih problema i u narednom periodu zalagaćemo se da sve, ovakve i slične situacije rešavamo isključivo institucijalno i to na državnom nivou. Putem medija, posredno i neposredno, mora da se utiče na kolektivnu svest svih nacionalnosti u Srbiji. Romski narod je po prorodi i vokaciji miroljubiv narod i nikada nisu vođeni ratovi, a da su direktni učenici bili Romi. Iz tog razloga smatramo da je najadekvatnije rešenje, po pitanju nasilja i netrpeljivosti, dijalog i edukacija stanovništva o romskom poreklu, načinu života i o istorijskim činjenicama.

Srbija je po svim statističkim pokazateljima, jedna od boljih zemalja u Evropi, koja dovoljno dobro štiti prava manjina, a posebno prava Roma. Medjutim, u praksi nije bas tako. Svako od nas se bar jednom susreo sa diskriminacijom. Ako bi svako bar jednom skrenuo pažnju onome ko vrši diskriminaciju, da čini loše delo, do nasilja i netrpeljivosti dolazilo bi mnogo ređe.

Još jedna jako bitna činjenica je pozitivno medijsko predstavljanje Roma. Na televizijama ili na radio stanicama sa nacionalnom frekvencijom nemamo baš mnogo prilike da gledamo-slušamo pozitivne primere o Romima. To je još jedna ideja za budući Nac. savet Roma da na svaki mogući način pokuša da izvrši pritisak na medije, kako bi što češče govorili o pozitivnim primerima romske nacionalne zajednice.

U narednom periodu DUR će svim svojim kapacitetima raditi na promociji zdravih ideja i promovisaće pozitivne primere. U svoj rad pokušaćemo da uključimo i ne-Rome, jer ćemo na taj način pokazati da nismo konzervatvni i da želimo saradnju sa većinskim stanovništvom.

U Nišu

dana: 08. 09. 12. godine IZVRŠNI ODBOR DEMOKRATSKE UNIJE ROMA

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *